Вкусните продукти

Как да сварим правилно яйце. Химичен състав и полезни свойства

 Как да сварим едно яйце. Звучи просто и елементарно. Но.

Например, знаем ли колко точно време му трябва, ако човекът или хората, за които ги приготвяте са ви споделили : ” Hey, Cucina Nuda, може ли да ми направите 3 рохки яйца”. И аз, като част от Cucina Nuda, отговарям: “Добре> Но колко рохки ги искате ? Да се разтичат след бодването им с вилица, съвсем леко рохки ли”/

Е, вероятно всички неведнъж са попадали в подобна ситуация. Ето защо, е и настоящата статия за яйцата.

На първо място, никога, ама никога не забравяйте да измиете яйцата, още преди да сте ги счукали, под гореща течаща вода или в разтвор от вода и 2/3 % разтвор от натриев бикарбонат.

На пазара съществуват и таблетки за дезинфекция на яйца. 

Пресните яйца трябва да съхраняваме при постоянна температура, която в никакъв случай не надвишава 18 градуса по Целзий.

Необходимо е да използвате само един определен съд в домашни условия за дезинфекцията на яйцата, която може да се извърши чрез накисване в гореописания разтвор.

  • Другият начин е да ги измиете под течаща гореща вода, която да е с температура от между 30-40 градуса Целзий. 
  • винаги отстранявайте пукнатите или счупени яйца и никога не ги използвайте. Не знаете какво могат да съдържат в себе си и от колко време са счупени.
  • възможно е да накиснете яйцата и в разтвор от хлор и вода за не повече от 10/десет/ минути.

Варенето им е най-полезният начин на приготвянето им. След като ги сварите, много зависи дали ще ги консумирате веднага или ще ги използвате като основана рецепта за направата например на яйчена салата, или на песто от жълтъците, например. 

Ако ги Варите за да ги консумирате веднага, то е въпрос на вкус – Приятелите на https://cucinanuda.wordpress.com/   обичaт при бодване с вилицата на жълтъка, той да потече в чинията, или върху препечената филийка. Варите ги 3/три/ минути. 3 минути и половина максимум.

Ако ги обичате твърдо сварени, следва да се варят около 10/десет/ минути.

Ето Ви и една интересна таблица, която би ви била от полза в кухнята.

 

Не подценявайте яйцата. Богати на различни полезни вещества са и белтъкът, и жълтъкът.

Белтъкът е по-полезен от бялото месо, от рибата и млечните продукти. Той се усвоява почти изцяло, не оставя “излишни плаки” в организма ви, съдържат много аминокиселини, а именно валин, левцин и изолевцин.

Жълтъкът пък от своя страна съдържа биологичноактивни вещества като лутеин, биотин, метионин и лецитин. 

Съдържа и много мастноразтворими витамини – А, D, E и част от грубата на В витамините.

Минералните вещества е него са фосфор, цинк, сяра, калций, калий, манг магнезий и желязо.  Фосфорът, който се съдържа в жълтъкът е изключително полезен за нервната система на човека, както и за кората на главния мозък. 

Едно яйце средно тежи около 60 г и съдържа 85 ккал. Благодарение на този продукт може бързо и ефективно да възстановите имунната си ситема, при настинка или лека отпадналост. Ето защо, и богати закуски след дълги вечери, прекарани с близки и приятели, съдържат в основата си яйца.

qice boiled

<<< ЖИВЕЙ ВКУСНО! >>> LIVE TASTY

Aко сте ни Харесали – > Последвайте ни!

Намерете Cucina Nuda в Google – >> https://cucinanuda.wordpress.com/

Find Cucina Nuda on Google – >> https://cucinanuda.wordpress.com/

Последвайте Cucina Nuda в YouTube – >>  https://www.youtube.com/channel/UC5qDznAkDgyF3VorScH_GxA?view_as=subscriber

Subscribe Cucina Nuda on YouTube – >> https://www.youtube.com/channel/UC5qDznAkDgyF3VorScH_GxA?view_as=subscriber

Подкрепете Cucina Nuda в Patreon: https://www.patreon.com/cucinanuda

Support Cucina Nuda on Patreon: https://www.patreon.com/cucinanuda

……

Последвайте ни в:

Follow Cucina Nuda on :

➢ facebook: https://www.facebook.com/cucinanuda/

➢ Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/1531016717193135/

➢ twitter: https://twitter.com/cucinanuda

➢ Instagram: @cucinanuda

Същo намеретe Cucina Nuda:

Find Cucina Nuda on:

➢ SoundCloud: https://soundcloud.com/filingz

Leave a comment